Thursday, October 20, 2011

Mimpi atau fikiran ke hadapan?

oleh ELVIZA
10/19/2011 7:31:04 AM


Tatkala mengikuti perkembangan Cinderella moden Bhutan, Jetsun Pema, saya tersenyum sendirian menyaksikan imejan terpapar di media. Gadis itu bertanggungjawab mencuri hati raja kelima monarki Bhutan, King Jigme Khesar Namgyel Wangchuk - perkahwinan mereka mendapat liputan luas seluruh dunia. Ketika memberi komentar kepada media antarabangsa, raja Bhutan itu berpesan agar kita mengahwini orang yang betul dan pada saat itu, beliau amat pasti sudah berjumpa pilihan tepat. Suatu kenyataan longgar tapi kental elemen romantisme dan harapan.
Bhutan – negara kecil di pergunungan Himalaya, terkepit antara China dan India – bukan kali pertama mencuri perhatian saya. Saya kira mereka ini lebih mementingkan aspek kepuasan hidup secara rohani bukan mengejar kekayaan dan pertumbuhan ekonomi sebagaimana lazim negara-negara lain di peta dunia.
Ketika dunia berlumba untuk meningkatkan pertumbuhan dalam negara kasar, selaras dengan usaha memperbaiki taraf hidup, raja Bhutan keempat, Jigme Singye Wangchuck, bertitah beliau lebih

Sekali lagi kena tukar MyKad

oleh ABDUL JALIL ALI
10/20/2011 7:55:39 AM


Pada usia melewati setengah abad, saya lupa entah berapa kali telah menukar kad pengenalan (KP). Tetapi masih jelas dalam ingatan bentuk dan rupa kad pengenalan pertama yang saya ada ketika berusia 12 tahun. Comel betul wajah saya, macam bayi!
Selepas kad pertama yang comel itu banyak kali dokumen penting peribadi tersebut ditukar, bukan sebab hilang tetapi kerajaan memperkenalkan kad baru yang lebih canggih.
Banyak kali saya ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), dan berbaris panjang lagi berpeluh, untuk menukar kad baru.
Paling akhir kad itu ditukar kira-kira sedekad lalu, namanya pun tidak lagi kad pengenalan tetapi ‘MyKad’ atau ‘Kad Pengenalan Pintar’ yang lebih cantik, lebih berciri IT dan dilengkapkan dengan cip keselamatan tercanggih untuk mengelakkan pemalsuan.
Kini terbukti kad pintar itu pun ternyata tidak berapa pintar, sebab boleh dipalsukan oleh pihak tidak bertanggungjawab. Ciri keselamatan pun jelas tidak selamat, sebab beribu-ribu kad itu telah dipalsukan di seluruh negara. Sebab itu perlu ada MyKad yang super canggih.

Banjir Tahun 2007 Daerah Temerloh


Tahun 2007, banjir melanda Mentakab, Bandar Mentakab, Pekan Mengkarak terputus hubungan. Landasan Keretapi juga ditenggelami air sedalam 15 inci menyebabkan semua perkhidmatan tren terpaksa dibatalkan selama dua hari.