Saturday, October 22, 2011

Herba-herba Dalam Jamu

Herba Popular Di Dalam Jamu


1. Jintan hitam (Nigella sativia)
Ia lebih dikenali dengan panggilan habbatus sauda. Herba yang berasal dari benua barat daya Asia ini merupakan ubat tradisional paling popular di sini buat seisi keluarga.
Manfaat: Boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh, daya ingatan dan tumpuan, kegiatan hormon, mencegah alahan dan mengatasi gangguan tidur serta tekanan.
2. Misai kucing (Orthosiphon stamineus)
Bunganya ungu berupa misai halus. Tanaman ini boleh didapati di beberapa kawasan perumahan atau taman di sini.
Manfaat: Ia digunakan dalam ubat tradisional Cina untuk penyakit kencing manis. Ia juga dipercayai boleh menghancurkan batu karang, membersihkan toksin dalam badan, mencegah sakit pinggang, sengal sendi dan memperbaiki peredaran darah.
3. Mahkota dewa (Phaleria macrocarpa)
Tanaman berasal dari Papua New Guinea dan Irian Jaya, Indonesia.

Strategi halus mubaligh Kristian
Kenapa orang seperti anda memilih bantuan daripada pihak bukan Islam berbanding bantuan daripada badan kebajikan Islam?

Kebanyakan orang seperti kami ini tidak mempunyai rumah. Walaupun ada pekerjaan, kerana kos sara hidup yang tinggi kerana itu kami tidak dapat sewa rumah, ataupun bilik.

Ada individu penerima bantuan ini adalah orang yang terlepas pandang pihak berkuasa atau pertubuhan kebajikan dan ada yang keluarga sendiri tidak mahu terima kerana keadaan mereka, Isu penyakit kronik, bukan semua orang boleh terima, masyarakat sendiri pun tidak boleh terima.

Pengalaman saya sendiri adalah ketika saya terlantar sakit di rumah, tiada seorang pun jiran atau saudara seagama yang datang menjenguk saya. Sehingga ada seorang pastor yang datang dari jauh, melawat saya ketika saya sakit dan memberi bantuan keperluan asas kepada saya,

Ketika itu saya hairan mengapa imam di kawasan saya ini tidak datang menjenguk, tetapi sebaliknya, orang bukan seagama dengan saya yang datang melawat serta mendoakan saya sembuh.

Kenali insurans haram

SECARA ringkasnya, perbincangan hukum insurans dibincangkan dengan panjang lebar oleh ulama, terutama di kalangan ulama Asia Barat.
Oleh kerana sistem insurans adalah ciptaan yang dikira baru menurut zaman, iaitu sekitar 1666 di London, ia hanya menembusi dunia Islam Arab sekitar 1830.

Insurans konvensional adalah kontrak perniagaan yang termasuk dalam Kontrak Pertukaran Kewangan (‘Uqud Mu’awadat Maliah).

Ia mewajibkan syarikat insurans membayar jumlah tertentu kepada pencarum insurans apabila berlaku beberapa jenis kemalangan atau musibah yang ditentukan di dalam kontrak (aqad) bersesuaian dengan kadar tertentu. Ia juga bergantung kepada jumlah caruman pencarum.


Riba Al-Qardh paling popular

RIBA Al-Qardh adalah kadar atau manfaat tambahan yang melebihi jumlah pinjaman pokok berdasarkan kontrak pinjaman awal yang dikenakan oleh pemberi pinjaman kepada peminjam.
Riba jenis ini boleh dikira paling popular digunakan di kalangan masyarakat kita hari ini dan boleh dipecahkan kepada beberapa bentuk.

Antaranya, duit berbalas duit yang lebih banyak nilainya atau lebih tepat lagi, pinjaman berbentuk kewangan yang perlu dibayar melebihi nilai yang dipinjam seseorang.
Sebagai contoh, Ali meminjamkan Ahmad wang sebanyak RM2,000, dengan syarat membayar kembali dengan nilai lebih besar seperti RM2,500 dalam masa tiga bulan.

Sebarang pinjaman yang mensyaratkan pertambahan nilai ketika pembayaran semula dalam tempoh waktu itu adalah riba al-Qardh.

Ini adalah daripada jenis riba dalam kategori nilai kewangan berdasarkan faktor masa atau ‘time value of money’ yang diharamkan di dalam Islam.

Konsep ‘time value of money’ adalah satu nilai kewangan hari ini bernilai lebih pada masa depan.

Harta melalaikan insan

MENGUMPUL dan memperbanyakkan harta, pangkat, kuasa dan pengaruh adalah salah satu sifat biasa manusia.
Kita sukakan harta disebabkan manfaat segera yang boleh dinikmati darinya sama ada harta tersebut dalam bentuk wang tunai atau juga aset seperti kenderaan, tanah, rumah, saham dan sebagainya.
Dalam pada itu, terlalu ramai manusia yang menjadikan harta dan wang sebagai objektif utama dalam kehidupannya.

Mungkin pada asalnya niat berkerja dan berusaha adalah untuk mencari kehidupan lebih berkualiti, namun dalam proses pencarian itu, ramai juga yang terpesona dengan kenikmatan segera dari harta ini, lantaran itu kehidupan mula berubah seiring dengan perbuatan mereka.


Harta yang dicari itu bukan lagi untuk membina kehidupan lebih baik dan berkualiti, sebaliknya untuk ditunjukkan secara bermegah-megah dengannya.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Memperbanyakkan (harta) dan bermegah-megah dengannya itu sesungguhnya telah melalaikan kamu, sehinggalah nanti kamu sampai ke kubur. (At-Takathur, 1-2)

Riba jahiliah masih ujud

DI ZAMAN Islam datang menyinari dunia kegelapan masyarakat jahiliah di tanah Arab, banyak amalan yang dilaksanakan mereka dihapuskan oleh Rasulullah SAW bermula daripada kehidupan seharian hinggalah membabitkan hubungan komunikasi dalam masyarakat.
Bagaimanapun, tidak semua amalan jahiliah itu dibuang terus, sebaliknya sebahagiannya diterima Islam namun dengan beberapa pengubahsuaian., sebagai contoh sistem perhambaan, peperangan, penggunaan wang emas dan perak sebagai mata wang, ‘Aqilah' dalam kes bunuh, qur'ah (cabut undi), jualan muzayadah (lelong) dan banyak lagi.

Semua yang disebut di atas diterima pakai oleh Islam tetapi beberapa sekatan dan pindaan dilakukan oleh baginda Rasulullah SAW agar ia selari dengan kehendak Islam, supaya tidak terlalu asing dan paling utama selesa dilaksanakan oleh manusia seluruhnya.
Bagaimanapun,Pada masa sama banyak juga amalan jahiliah yang dibuang terus dan digantikan dengan satu sistem baru yang murni lagi adil dan ada antaranya pula diubah suai dengan beberapa langkah alternatif. Daripada senarai panjang itu, amalan jahiliah yang diharamkan terus dan disediakan alternatif salah satunya adalah 'riba jahiliah'.

Faktor-faktor perceraian

PENDEDAHAN Timbalan Ketua Pengarah (Dasar), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Othman Mustapha, menerusi kajian yang dibuat pada 2008, mendapati wujudnya potensi tinggi berlakunya perceraian dalam usia perkahwinan 10 tahun ke bawah.
Dalam kajian pada 2007 pula, Jakim mendapati 32.2 peratus perkahwinan untuk tempoh lima tahun pertama mengalami perceraian dan bagi tempoh enam hingga 10 tahun pula mendapati 27.7 peratus bercerai.

Ini bererti tempoh 10 tahun pertama adalah paling kritikal kerana 59.9 peratus pasangan berakhir dengan perceraian.
Berdasarkan rekod 2009, 135,136 perkahwinan didaftarkan manakala 27,116 kes perceraian pula direkodkan.

Di negara kita, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) diwujudkan bagi menjaga kebajikan wanita supaya tidak teraniaya, tertindas, ketinggalan dan seumpamanya.

Kelebihan Bulan Zulhijjah

BULAN Zulhijjah, khususnya 10 hari awalnya, adalah peluang kedua selepas Ramadan untuk umat Islam mendapatkan gandaan keredaan serta keampunan Allah SWT selain daripada pahala amalan.
Rasulullah SAW menyebut: “Sebaik-baik hari di dunia adalah 10 hari itu.” (Riwayat al-Bazzar: Albani)

Ini juga dinyatakan dalam firman Allah SWT bahawasanya: “Demi Fajar dan hari-hari yang 10.” (Al-Fajr, 1)

Majoriti ulama menyatakan 10 hari itu merujuk kepada hari pertama hingga 10 Zulhijjah dan bukan 10 terakhir Ramadan. (Zad Al- Ma’ad, Ibn Qayyim)


Ia juga disebut oleh baginda Rasulullah SAW bahawasanya: “Tiada hari-hari yang lebih disukai oleh Allah SWT untuk hambanya memperbanyakkan amalan daripada 10 hari ini.” (Riwayat Al-Bukhari)

Sebagaimana kita sedia maklum, beberapa amalan digalakkan untuk sepanjang 10 hari terawal Zulhijjah yang diketahui sangat besar pahalanya, seperti:

Usah ambil hak orang

BAGI mengingatkan umat Islam mengenai hal ini, Allah SWT berfirman: “Dan janganlah sebahagian kamu memakan harta sebahagian yang lain di antara kamu dengan jalan yang batil dan (janganlah) kamu membawa (urusan) harta itu kepada hakim, supaya kamu dapat memakan sebahagian daripada harta benda orang lain itu dengan (jalan berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui.” (Al-Baqarah: 188)
Imam ibn Al-Arabi menegaskan, ini adalah satu daripada kaedah utama dalam muamalat Islam dan asas bagi semua kontrak pemilikan. Erti ‘makan’ dalam ayat itu ialah penerimaan pemberian dan penguasaan. Digunakan lafaz ‘makan’ sebagai perumpamaan saja.

Manakala maksud al-bathil menurut Ibn Al-Arabi: “Apa saja yang tidak halal menurut syarak seperti riba, gharar dan seumpamanya yang tiada satu faedah dan manfaat (buat Islam).”

Imam Al-Qurtubi pula memasukkan perjudian, pertaruhan, penipuan, rampasan, khianat, mengingkari hak orang lain yang sebenar, mengambil hak orang lain tanpa direstuinya, upah pelacuran, upah tukang tilik, bomoh, harga dan untung jualan arak, babi serta yang memang jelas menyalahi hukum Islam adalah tergolong dalam makanan harta secara batil.


Hutang galak kekufuran

KEADAAN umat Islam semakin memilukan apabila aktiviti berhutang menjadi asas kehidupan masyarakat hari ini. Ia mungkin tidak pelik bagi yang tidak berkemampuan, tetapi menjadi kaedah dan teknik terbaik (sebagaimana didakwa) bagi mencapai keuntungan serta mengekalkan kekayaan sesebuah syarikat atau individu.
Maka lahirlah ramai individu yang mampu membuat pembayaran secara tunai tetapi suka berhutang dalam membeli kereta dan rumah. Hujah mereka mudah, iaitu jika membayar secara tunai mereka akan rugi.

Ini satu fenomena kurang sihat, tapi dianggap sihat oleh masyarakat hari ini. Ia berpunca daripada kurangnya maklumat mengenai bahaya hutang dalam keadaan berkemampuan.

Dalam konteks semasa, kita dapat melihat bagaimana ramai peminjam enggan membayar hutang pengajian, rumah, kereta dan syarikat mereka hingga ada yang lebih rela diisytiharkan muflis asalkan tidak perlu membayar hutang menimbun. Ia kelihatan enak untuk tidak membayar hutang di dunia, tetapi pasti akan menjadi malapetaka di akhirat.

Nasi ayam istimewa

ALOR SETAR: “Anda boleh makan nasi ayam dan minum sebanyak mana disukai,” kata pemilik restoran Belinda Nasi Ayam, Rose Belinda Jusoh, 36, apabila memberikan makan percuma sekali sebulan kepada pelanggan bertuahnya sebagai daya tarikan.
Rose Belinda yang mengusahakan restoran di Pusat Perdagangan Tuanku Haminah, Mergong, di sini, berkata setiap pelanggan yang berkunjung ke premisnya antara 15 hingga 20 haribulan setiap bulan mulai jam 12 tengah hari hingga 2 petang berpeluang menikmati makan percuma.

“Kami memilih tarikh itu kerana ia adalah pertengahan bulan di mana wang gaji orang ramai selalunya semakin berkurangan sekali gus dianggap amat sesuai untuk mereka menikmati makanan percuma.
“Bagaimanapun, kami juga tidak menyatakan tarikh secara spesifik kerana mahu ada elemen kejutan kepada pelanggan,” katanya ketika ditemui di restorannya, di sini, kelmarin.

Lambaian Kaabah: Tidak perlu tunggu 2017

KELANA JAYA: “Kalau diikutkan, giliran saya dan isteri ke Tanah Suci hanya akan menjadi kenyataan pada 2017, tetapi kami tidak sabar menanti detik itu dan membuat keputusan mengambil pakej haji melalui syarikat swasta dan kebetulan pula nama kami tersenarai tahun ini,” kata jemaah, Matsuri Hassan yang berlepas ke Makkah bersama isteri.
Matsuri, 51, berkata, dia sudah lama mengimpikan saat ke Tanah Suci bersama isteri tercinta dan kini berharap untuk menyempurnakan ibadat itu dengan sebaik mungkin.

“Pada mulanya kami bercadang menunggu giliran yang ditentukan Tabung Haji, tetapi ternyata kami sudah betul-betul tidak sabar mahu ke sana,” katanya yang ditemui di Kompleks Tabung Haji, di sini.
Matsuri berkata, dia dan isteri, Faizah Saari, 46, mendaftar dengan Tabung Haji pada 2006 dan akhirnya membuat keputusan berurusan dengan syarikat swasta pada tahun lalu.

Menurutnya, mereka sudah merayu dengan Tabung Haji sebanyak tiga kali, tetapi disebabkan prosedur mengutamakan pendaftar yang lebih lama, mereka akur.

“Demi menunaikan hasrat kami ke Tanah Suci, saya dan isteri membuat potongan gaji sebanyak RM500 setiap bulan walaupun purata gaji kami hanya mencecah RM2,500 sebulan,” katanya.

Rakyat kita paling ramai layari web songsang

SHAH ALAM: Membimbangkan apabila Malaysia negara ketiga di Asia mempunyai bilangan pengguna aktif laman web gay berpusat di Amsterdam selepas Filipina dan India.
Bilangan pengguna aktif laman web itu di Malaysia juga lebih ramai berbanding negara mengamalkan seks terbuka seperti United Kingdom yang menduduki tangga ke-11 dan Amerika Syarikat di tangga ke-12.

Laman web antarabangsa sememangnya tidak asing lagi di kalangan kaum gay itu turut menawarkan pelbagai kemudahan termasuk muat turun video lucah, majalah dan khidmat teman sosial.
Selain itu laman web golongan itu dilayari hampir 10,000 pengunjung sehari turut menyenaraikan kelab khusus golongan gay dari luar negara yang ingin berkunjung ke Malaysia.

Ia turut menyediakan khidmat tukang urut tempatan, lengkap dengan alamat dan nombor telefon. Golongan terbabit boleh memuat turun aksi mengghairahkan dan berinteraksi dengan ahli secara langsung.

Dosa besar

JOHOR BAHRU: “Berdosa besar bagi wanita yang sudah bersuami menjalinkan hubungan dengan lelaki lain sehingga membawa kepada keruntuhan rumah tangganya.
“Sepatutnya, sebagai isteri, wanita perlu hormat dan taat pada suami lebih-lebih lagi suami yang baik budi pekerti,” kata tokoh agama, Datuk Abu Hassan Din.

Beliau diminta mengulas berkaitan wanita yang sanggup membayar wang tebus talak semata-mata untuk bercerai kerana mahu berkahwin dengan teman lelaki.
Menurutnya, ada di kalangan anggota masyarakat yang kurang faham dengan tujuan perkahwinan dan berikutan itu, mereka sanggup melakukan perbuatan seperti wang tebus talak.

Pada masa sama, menurut Abu Hassan, tebus talak juga bukan peluang untuk mencari wang.

“Ada lelaki yang enggan menerima wang tebus talak kerana ia membabitkan maruah, tetapi bagi lelaki yang menerimanya kerana semata-mata mahukan wang, mereka boleh dianggap dayus,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau berkata, isteri boleh meminta cerai daripada suaminya kerana beberapa perkara seperti lelaki berkenaan mati pucuk atau berlaku zalim terhadap mereka.

“Bagi kes berkenaan, ia dibolehkan kerana perkara itu mendatangkan kemudaratan kepada isteri,” katanya.
Laporan muka depan Harian Metro kelmarin mendedahkan Normah, 31, yang sanggup membayar wang tebus talak RM20,000 kepada suaminya semata-mata mahu berkahwin dengan teman lelaki.

Normah yang berasal dari Petaling Jaya, Selangor, menyatakan suami yang dikahwini selama lima tahun seorang yang baik dan tidak pernah membuat sebarang kesalahan sepanjang perkahwinan mereka.

Sentiasa berwuduk elak dipukau

KUALA LUMPUR: “Cara paling mudah seseorang itu mengelakkan diri daripada terkena ilmu pukau ialah dengan sentiasa berada dalam keadaan berwuduk supaya jin dan syaitan tidak dapat menguasai diri kita.
“Latihan seperti itu perlu diamalkan supaya niat jahat seseorang itu tidak berjaya kerana hanya wuduk mampu mematahkan semua niat jahat ingin diperlakukan kepada kita ,” kata Pengasas Pusat Rawatan Terapi al-Quran Darul Hikmah, Abdul Malek Abdul Ladzim Al Azhari.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan muka depan Harian Metro semalam mengenai seorang pesara yang kerugian RM50,000 selepas dipukau seorang lelaki berperwatakan alim dengan hanya menepuk bahu.